Gästinlägg: Susanne Ahlenius “Allting är möjligt, det tar bara lite längre tid”

Min resa mot ett författarskap började 2009 när jag blev medbjuden att delta i en paneldebatt hos en tidningsredaktion. De ville veta vad vi, deras läsare tyckte och vad vi ville se mer av. Jag efterfrågade erotik för jag tyckte det var för mycket fokus på karriär, mammaroll, inredning med mera. Alla skrattade lite generat men efter ett tag började vi alla diskutera både det ena och det andra.

Efter några veckor blev jag kontaktad av chefsredaktören som undrade ifall jag ville vara med i en bokpanel för de skulle ge ut ett specialnummer kring erotik. Eftersom jag hade efterfrågat det undrade de om jag var intresserad. Jag tackade ja utan att blinka. Bokpaketet bestod av fyra böcker som vi skulle betygsätta efter ”pirrkänsla”. Efter vi hade läst blev vi intervjuade och fotograferade. Tidningen kom ut och jag fick ett ex hemskickat som nu ligger i kistan där jag sparar minnesvärda prylar.

Under den här resan med bokpanelen började jag analysera hela grejen med erotikböcker. Erotik i bokform 2009 var inte så omfattande i Sverige och hysterin kring Femtio nyanser var några år bort. Böckerna i bokpaketet var bra och mindre bra. Då slog tanken mig och den var rätt så kaxig “det här kan jag skriva mycket bättre”. Sagt och gjort, jag satte mig ner vid datorn och började skriva på en erotisk novell. När jag hade skrivit “färdigt” den skrev jag ytterligare en. Jag tänkte ge ut en erotisk novellsamling.

2010 fyllde jag 40 år, mina väninnor bjöd mig till London där vi sista kvällen hamnade på en pub, The Victoria. Där och då fick jag en idé till en början på en scen som jag sedan fortsatte skissa på när jag kom hem. Novellerna fick läggas på is och jag började skriva på en romantrilogi istället.

För att skriva en roman eller för den delen en novell måste man ju kunna skriva en berättelse med alla komponenter. Visst, jag skrev med ett väldigt driv men det räckte inte. Nu har jag ju läst sedan unga år men det räcker inte utan författandet är ett hantverk. Något som måste läras ut om man inte har enorm talang vill säga. Det finns nog de som skriver utan att behöva gå en endaste kurs och vi fungerar alla olika när vi ska lära oss saker. Men jag vill i alla fall förkovra mig så mycket jag bara kan. Dels vill jag känna mig säker så under de här åren har jag blivit något av en kursmissbrukare. Även böcker i skrivandets ädla konst förkovrar jag mig likt en ekorre som samlar på nötter inför vintern.

2011 började jag leta efter skrivkurser och hittade en på Medborgarskolan, författarlinjen med Helga Härle. Efter det åkte jag på en skrivkurs med Ann Ljungberg i London 2012. Kursen var på samma pub, The Victoria som jag hade besökt 2010! Ett tecken om något. Sedan blev det en kurs med Sören Bondeson, skriva Krim. Men det tog inte slut där utan en kurs i Romance med Simona Ahrnstedt var en självklarhet. Sedan vill jag ju skriva om minnesvärda karaktärer och då hittade jag en kurs med AC Collin. Efter den kursen insåg jag att jag hade ett missbruk och gav mig själv en timeout i kursande.

Under min skrivprocess är det endast en person som fått läsa mitt manus. Ann Ljungberg, lektör. Även där gör vi nog alla olika, vissa skaffar testläsare och tar in allsköns människor i sin skrivprocess men så fungerar inte jag. Det är jag och texten fram tills att jag tycker det är dags att släppa in en lektör. Och det är något jag kan rekommendera till alla att ta hjälp av. Det är ovärderligt och jag kan varmt rekommendera Ann Ljungberg.

Något som jag redan från början gjorde var att följa en del bloggare i USA kring självpublicering och hur det fungerade. Det verkade vara något som skulle passa mig, entreprenör som jag är. Både för att lära mig något men också för att ha kontroll över processen. För mig har det aldrig varit aktuellt att skicka manuset till de traditionella förlagen och det kan tyckas märkligt men för mig var det självpublicering som skulle passa mig bäst.

Men under de här åren seglade Hoi upp på förlagshimmeln och plötsligt fanns det ett starkt alternativ för min bokutgivning. För författare. Av författare. Ett förlag där man har stor insyn och påverkan samt mycket fördelaktig fördelning av vinst per bok. 80% till författaren och 20% till förlaget. Kan inte bli bättre. Så nu hade jag två val och efter två vändor lektörsläsning började jag bli så pass färdig att det var dags att skiljas från texten. Jag skickade in till Hoi i januari 2014 som skickade texten ytterligare en vända till lektör. Efter fyra veckor kom beskedet och jag ville omfamna hela världen. Min debutroman på ett förlag som passar mig perfekt.

Det jag vill förmedla till er där ute, ta varje chans som erbjuder något nytt för man vet aldrig vart det kan leda en. Min resa började med ett besök på en tidningsredaktion och sedan rullade det vidare för att jag tillät mig själv att bara hänga med. Drivkraften för mig är att jag skriver det jag själv vill läsa och det rådet ger jag er också. Du ska leva så pass länge med din story och dina karaktärer för det kommer dagar då du bara vill spy på allt men de är få. Om du har passionen kommer det lysa igenom i texten.

Resultatet av min passion blev en erotisk kriminalroman som utkommer den 8 september 2014 på Hoi förlag.

Avslutningsvis vill jag tacka Iza för att jag fick hälsa på här hos henne. Det är min första gästbloggning och jag tackar så mycket för inbjudan ❤

Om ni vill följa med på min resa som debutant är ni hjärtligt välkomna till min hemsida

Allting är möjligt, det tar bara lite längre tid.

Susanne Ahlenius – författaren med hjärtat i berättelsen

9 thoughts on “Gästinlägg: Susanne Ahlenius “Allting är möjligt, det tar bara lite längre tid”

  1. Pingback: Idag är jag gästbloggare hos Iza Melody Frost | Susanne Ahlenius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s